Σεπ 15 2011

ΠΟΙΟΙ/ΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ

Published by

Ας συστηθούμε

Η αναρχική ομάδα που κύκλωσε το «άρφα» στην Κεφαλονιά γεννήθηκε από τα σπλάχνα μιας προϋπάρχουσας πρωτοβουλίας αναρχικών ως μια πιο συγκροτημένη και ομοιογενείς προέκτασή της. Η τελευταία υπήρξε ορμητήριο πολιτικών ζυμώσεων, σκέψεων και προβληματισμών και μέσα σ’αυτή φιλτραρίστηκαν οι σχέσεις μας και έδεσαν στην πιο συνεκτική τους μορφή. Για αυτό και πλέον νιώθουμε πιο κατασταλαγμένοι και συνεπώς πιο συνεπείς στα κοινωνικά μας ραντεβού. Με γνώμονα την κολασμένη σάτιρα ως την πιο αρεστή πολιτιστική κληρονομιά του νησιού θα στηλιτεύσουμε όλα τα τραγελαφικά κοινωνικά δρώμενα που ταλανίζουν την υπομονή και τη λογική μας.

Παπάδες που αδειάζουν τα παγκάρια που με κατάνυξη γεμίζουν οι πιστοί του Αγίου Γερασίμου, γνωστοί άγνωστοι που καίνε χρόνια τις πλαγιές των βουνών, μολυσματικές μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών υπό το σκήπτρο των εκάστοτε κυβερνήσεων, ένα νοσοκομείο σε αποσύνθεση, επενδύσεις φαστ τράκ σε παραλίες και στον εθνικό δρυμό του Αίνου, καταπατημένοι δημόσιοι χώροι στο βωμό του τουρισμού, ακαδημαϊκά ιδρύματα άρπα κόλα και διεφθαρμένοι πολιτικοί με παχυλούς μισθούς συνθέτουν την γλαφυρή πραγματικότητα της τρελής Κεφαλονιάς. Όλοι,  κυκλικά πιασμένοι, χορεύουν σε ρυθμούς μπάλου το χορό της διαφθοράς και εργάζονται με ρυθμό μέρμηγκα για να ικανοποιήσουν την ακόρεστη απληστία τους.

Έτσι, η μικροαστικές καταβολές καλά κρατούν και το παρακράτος μέσα από το ρόλο των υψηλά ιστάμενων προσώπων σηκώνουν το μπαϊράκι του αγανακτισμένου πολίτη. Παίζοντας σ’ένα κακόγουστο και κακοστημένο θέατρο φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν μπας και πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι είναι ευσυνείδητοι και ευυπόληπτοι. Σοφά λοιπόν το λαϊκό ρητό απαντά «Αρχόντου λόγος και πορδές γαιδάρου ένα, ας ψόφαγαν οι αρχόντοι μας να ξεβρομίσει ο τόπος».

Το καινούριο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης που εντάσσεται μέσα στις σαρωτικές αλλαγές που φέρνει ο Καλλικράτης εντάσσει την Κεφαλονιά στους δήμους με τα σημαντικότερα οικονομικά προβλήματα. Ο τυφώνας της οικονομικής κρίσης βρίσκει το νησί σε χειμερία νάρκη ενώ δίπλα του παρελαύνουν ανενόχλητα τρωκτικές νοοτροπίες, που τείνουν να γίνουν πάγιες, όπως αυτές του ρατσισμού (φυλετικού, ταξικού, θρησκευτικού, έμφυλου κ.τ.λ), της ξενοφοβίας, του καταρρακωμένου ανθρωπισμού, του πατριαρχικού και θρησκευτικού συντηρητισμού και της πνευματικής αποσάθρωσης, της έμφυλης ανισότητας, της κοινωνίας του θεάματος, της ασυνείδητης περιβαλλοντολογικής καταστροφής

Γενικότερα, η παγκόσμια συστημική κρίση (κοινωνική, πολιτική, οικονομική, περιβαντολλογική) ήταν αναπόφευκτη και οι συνέπειες της ηλίου φαεινότερες αφού ο καπιταλισμός επιφέρει, ως σύστημα, κρίσεις που αποτελούν αυτόματα μέρος της αναδιοργάνωσής του. Για εμάς αποτελεί ευκαιρία να επαναξιολογηθεί η κοινωνική οργάνωση, να επαναοικιοποιηθούμε την ταξική μας συνείδηση και να ρίξουμε ανάθεμα σ’όλες τις αιτίες που συντέλεσαν στην σήψη. Είναι καιρός να ενεργοποιηθεί το κοινωνικό ηφαίστειο και η λάβα του να κάψει και να καυτηριάσει όλα τα κεφάλια της “Λερναίας Ύδρας” που τρέφονται από την κοινωνική αδράνεια, το βόλεμα, τον παρτακισμό, και την απάθεια.

Έτσι, λοιπόν αγάντα στο τσουνάμι της διαφθοράς, του κανιβαλισμού, του ανταγωνισμού, της ανισότητας αλλά και κάθε είδους καταστολής, με σωσίβιο την αλληλεγγύη και γνώμονα την πολιτική και κοινωνική ανατροπή πορευόμαστε με όρτσα τα πανιά να φτάσουμε στην δική μας “Ιθάκη”. Μια κοινωνία δομημένη με αναρχικά χαρακτηριστικά. που συνεπάγεται μια ακηδεμόνευτη, αυτόνομη και ελεύθερη κοινωνία που διεκδικεί την αυθυπαρξία της  και στηρίζεται στην αυτάρκεια, την αλληλέγγυα συνεισφορά, την οριζόντια λήψη αποφάσεων, την άμεση διαχείριση  του πρωτογενή τομέα, των μέσων παραγωγής αλλά και γενικά της ζωής σε όλες  τις εκφάνσεις της (υγεία, εκπαίδευση, εργασιακά, ανθρώπινες σχέσεις κ.τ.λ.). Χρειάζεται να αποκατασταθεί η συλλογικοποίηση στις δράσεις μας και να δημιουργήσουμε πόλους αστάθειας και αποσταθεροποίησης του συστήματος που υπερσυσσωρεύει το κεφάλαιο στου πόλους και ανατροφοδοτεί την απόσταση ανάμεσα στη ταξική ψαλίδα. Προτάσσουμε την απαλλοτρίωση ως διεκδίκηση όσων μας ανήκουν και έχουν παραχθεί με τον κόπο μας και απολαμβάνονται από τους λίγους και εκλεκτούς στυλοβάτες του συστήματος. Δεν ανεχόμαστε καμία διαπραγμάτευση για τα κεκτημένα και διεκδικούμε με κάθε τρόπο αναδιανομή του φυσικού πλούτου χωρίς χαρακτηριστικά ιδιωτικής κατοχής – εκμετάλλευσης και συνοριακούς περιορισμούς.

Καταρρίπτουμε τον μύθο των ΜΜΕ ως μέσα πραγματικής ενημέρωσης  αφού είναι αυστηρά ελεγχόμενα  από το χέρι των μεγαλοχορηγών που κατευθύνουν κατά το δοκούν. Είναι ένας βόθρος παραπληροφόρησης, επιλεκτικής ενημέρωσης και διαστρεύλωσης της αλήθειας, επιβολής lifestyle στο όνομα του θεάματος, επιβολής ψεύτικων αναγκών και παροχής άχρηστων πληροφοριών στην υπηρεσία της κλειδαρότρυπας. Αποτελούν τον ναό του απόλυτου ανθρώπινου εξευτελισμού και αναπαράγουν την νοοτροπία του καναπέ και της κοινωνικής αποχαύνωσης. Για εμάς η τεχνογνωσία είναι θεμιτή αν και εφόσον χρησιμοποιηθεί ανθρωποκεντρικά και με στόχο την ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Έχει ημερομηνία λήξης έως την αποκατάσταση της επικοινωνίας από την άμεση κοινωνική επαφή.

Προτείνουμε την επαναοικιοποίηση των δημόσιων χώρων ως σημεία συνάντησης των κοινωνικών ραντεβού, αποκατάσταση των σχέσεων, άμεσης ενημέρωσης και συμμετοχής στα κοινά. Θέλουμε να ξαναπαίξουμε μπάλα στις αλάνες, να δούμε τις παραλίες απαλλαγμένες από τον οχετό της τουριστικής εκμετάλλευσης. Θέλουμε να τρέχουμε στις καταπράσινες πλαγιές των βουνών χωρίς αυτές να διεκδικούνται από καζίνο και ξενοδοχεία.

Έτσι, λοιπόν, ακόμα και αν το νησί γυρίσει απίκουπα το πάθος μας για ανατροπή θα παραμείνει απύθμενο και το γινάτι μας αμείωτο.

Διαλέ παρ’την εξουσία…

 

Άρφα σε κύκλο

arfasekuklo.espivblogs.net

arfakef@espiv.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No responses yet

Comments are closed.